Pentru cei mai multi dintre noi psoriazisul este o boala despre care nu am auzit mare lucru si pentru care nu am manifestat un interes aparte, iar foarte multi oameni traiesc fara a stii care sunt complicatiile acestei boli. Pentru cei 3% din populatie care sufera de psoriazis, aflarea complicatiilor, simptomelor si tuturor datelor despre aceasta boala este critica inca din prima zi in care ei observa ca ceva nu este in regula, sau cand observa vreo iritatie sau vreo pata rosie pe corpul lor.
Avand in vedere ca psoriazisul afecteaza scalpul, fata, bratele, degetele, mainile, picioarele si baza talpilor, aceasta boala este printre cele mai dificile penru cei afectati. Lipsa de cunoastere face psoriazisul si mai greu de suportat, iar efectele psihologice pot duce la intrarea pe un drum fara intoarcere.
Psoriazisul este intalnit de obicei in randul adultilor si apare extrem de rar in copilarie sau adolescenta. Psoriazisul este considerat o boala a sistemului imunitar cu un efect semnificativ asupra pielii pacientului. Ceea ce se intampla de fapt este ca sistemul imunitar produce celule dermale mult prea repede, fapt ce face ca pielea sa fie inlocuita o data la cateva zile, daca nu chiar zilnic, adica mult mai repede decat in mod normal, aceasta inlocuire cauzand inrosirea si iritarea pielii si senzatii de mancarime, simptom care are un efect psihologic devastator asupra celor afectati.
Efectele psihologice ale psoriazisului sunt intradevar dificile. In trecut foarte multi bolnavi au ales sa se inchida in ei de restul lumii, sa se izoleze, nedorind sa-si expuna boala in fata rudelor, familiei a prietenilor au a celor din jur. Cei care sufera de psoriazis au o teama crescuta de soare, razele solare putand cauza o izbucnire a acesti boli, iar aceasta teama ii poate face pe unii sa refuze sa iasa in aer liber. Aceste temeri si sentimente ii face pe suferinzii de psoriazis sa se devalorizeze si sa refuze sa mai socializeze si sa interactioneze cu cei din jurul lor.
Astfel, avand in vedere cele expuse mai sus, cu totii trebuie sa intelegem marile dificultati psihlogice si nu numai cu care se confrunta un suferind de psoriazis, si sa incercam, ca societate, sa ii ajutam pe acesti pacienti sa lupte si sa invinga aceasta boala, in timp ce stiinta isi face treaba cautand constant noi medicamente si tratamente care sa combata psoriazisul si sa il extermine intr-o buna zi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
psoriazisul fiind inclus in categoria bolilor autoimune, poate fistoap cu produse imunomodulatoare, cel mai eficient fiind Transfer Factor....pentru mai multe detalii, apelati la contact@4life-romania.ro
RăspundețiȘtergere