Psoriazisul este o boala de piele foarte putin inteleasa. Cauza principala in urma sudiilor pare a fi o tulburare a sistemului imunitar care determina o accelerare in producerea de celule noi de piele care la randul lor dau o senzatie de mancarime si duc la inflamarea pielii si la descuamarea excesiva, simptome tipice psoriazisului. In mod normal celulele de piele se regenereaza intr-o perioada de aproximativ 28 de zile, dar la persoanele care sufera de psoriazis aceasta perioada ajunge la 3 zile, iar iritarea, descuamarea si senzatia de mancarime sunt date de acumularea excesiva a celulelor de piele.
Se crede de asemenea ca printre principalele „aliate” ale psoriazisului sunt anumite celelule albe numite celule T. Celulele T fac parte din sistemul de aparare al corpului uman, protejandu-ne impotriva infectiilor si bolilor, dar in cazul psoriazisului ele intra in actiune fara motiv si declanseaza sistemul iunitar care accelereaza dezvoltarea celulelor dermale. Din cauza ca aceste celule se dezvolta mult mai rapid, ele mor mult mai repede, astfel formandu-se la suprafata pielii o aglomerae de tesut mort. Aceste aglomerari formeaza asa zisele placi bine cunoscute celor suferinzi de psoriazis. Petele rosii si inflamarea sunt date de fluxul sanguin crescut necesar pentru hranirea celulelor nou dezvoltate care cresc in acel ritm accelerat sub placi.
Chiar daca toata lumea poate suferi de psoriazis, cercetatorii au descoperit ca persoanele peste 30 de ani sunt predispuse la aparitia acestei boli. Cauza nu este totusi cunoscuta. De asemenea se pare ca ereditatea este un factor determinant in aparitia psoriazisului. Copii care au un parinte suferind de psoriazis au o sansa de 10% de a se imbolnavi pe viitor. Procentul acesta creste dramatic la 50% daca ambii parinti au aceasta afectiune. Cercetatorii care au studiat familiile afectate de psoriazis au reusit sa localizeze genele raspunzatoare pentru aparitia acestei boli.
Cauzele exacte ale psoriazisului raman un mister pentru oamenii de stiinta, dar se cunosc totusi cate elemente care determina declansarea acesti boli. Foarte multi dintre cei care sufera de psoriazis observa des ca boala se agraveaza, dar ca exista si unele momente in care aceasta pare ca trece de la sine. S-a dovedit c psoriazisul poate fi inrautatit ca efect secundar al unor medicamente ca litiul sau beta blocante.
Asadar trebuie avut in vedere ca psoriazisul este o afectiune strans legata de sistemul imunitar si ca orice actiune care afecteaza sistemul imunitar, de la o mica zgarietura la administratraea de medicamente, poate declansa aparitia psoriazisului.